Mityba

Ganeša vaikų priežiūros centre yra sudarytas laktovegetarinio maitinimo valgiaraštis, kurį sudarė mitybos specialistė Vaida Kurpienė ir dietistė Erika Dzinzimaitė (MB „Valgau sveikai”) Valgome patiekalus iš daržovių, vaisių, grūdų bei pieno produktų.

Žemiau pateikta ištrauka iš mūsų valgiaraščio:

Žemiau galite pasižiūrėti patiekalų pavyzdžiussu nuotraukomis. Kiekvieną dieną yra ruošiamas vis kitoks maistas, maistą ruošiame vietoje, todėl jis visada šviežias, šiltas ir gardus.

15032736_691206457714192_7283169174961174834_nPenktadienis! Pusryčių bomba.
Sudėtis: Dripsniai, sviestas, medus, granatai, kiviai, apelsinai, persimonai, natūralus jogurtas, čija sėklos ( Lietuviškas pavadinimas, ispaninis šalavijas)
Čija sėklose yra:
• 8 kartus daugiau Omega-3 negu lašišoje,
• 6 kartus daugiau kalcio nei piene,
• 3 kartus daugiau geležies nei špinatuose,
• 2 kartus daugiau kalio negu bananuose,
• 15 kartų daugiau magnio nei brokoliuose,
• 2 kartus daugiau ląstelienos nei sėlenose,
• 6 kartus daugiau baltymų nei pupelėse,
• 4 kartus daugiau seleno nei linų sėklose,
• 9 kartus daugiau fosforo, nei nenugriebtame piene.
• Kelis kartus daugiau antioksidantų nei mėlynėse.
Čija sėklos – tai nuostabi žarnyno šluota, kuri išvalo susisenėjusias atliekas iš virškinamojo trakto.
Šias sėklas galima vartoti kūdikiams nuo 6 mėnesių amžiaus. Jas galima dėti į įvairias košes, jogurtus, salotas, kokteilius ar tiesiog išmirkyti…

14907608_684514008383437_4271589736852281584_nKepėm picas. Ingredientai: kvietiniai miltai, druska, ciberžolė, kepimo milteliai, vanduo, alyvuogių aliejus. Įdarui: įvairios daržovės. 
Pažintis su įvairiais produktais ir skirtingais būdais gaminant maistą lavinama ne tik vaizduotė. Prieš pradėdami maišyti įvairius maisto produktus, vaikai pirmiausia juos apžiūrėjo, lietė, uostė, ragavo. Kalbėjomės apie pavojus susijusius su gaminimu! Per valgio gaminimo pamokėles siekiame, kad vaikučiai giliau save pažintų, laviname stambiuosius ir smulkiuosius motorikos gebėjimus, stebėdami savo paliekamus pėdsakus ant stalo, ant grindų, ant savo kūno. Vaikams daug svarbiau judesys ir jo paliekami pėdsakai, nei pats valgymas, svarbiausia proceso svarba, o ne pats rezultatas. 

 

13235175_599748236860015_7188005400999958874_oVegetariniai valgiai yra kelias į gėrį ir grožį, į sveiką gyvenimą.
Daržovės su žirniais. Sudėtis: žirniai, aliejus, kmynai, imbieras, kalendra, pipirai, kurkuma, baklažanai, pomidorai, špinatai, vanduo, druska, sviestas.
Gruzdinti kotletukai su daržovėmis. Sudėtis: virti ryžiai, špinatai, kalafioras, panyro sūris, morkos, aliejus, kmynai, pomidorai, pipirai, imbieras, asafetida, druska, kurkuma, bulvės.
Daržovių sriuba su pupelėms. Sudėtis: baklažanai, morkos, pomidorai, pupelės, juodųjų garstyčių sėklos, kmynai, kalendra, raudonieji pipirai, kurkuma.
Makaronai su sūriu ir daržovėmis. Sudėtis: kalafiorai, morkos, sūris, makaronai, kmynai, pipirai, kalendra, kurkuma, asafetida, druska, grietinė, garam masala.
Kokteilis. Sudėtis: augalinis pienas + spanguolės + bananai + avokadas. Įžymus mokslininkas Pitagoras, daug nuveikęs geometrijai bei matematikai, yra pasakęs: ,,Ak, mano bičiuliai, nesitepkite nuodėmingu maistu. Juk apstu grūdų, obelų šakos svyra nuo obuolių, vynuogynai apkibę vynuogių kekėmis, aplink daugybė maloniai kvepiančių žalumynų ir daržovių, kurias galima suminkštinti verdant ant ugnies, ir niekas jums nedraudžia gerti pieno ar valgyti čiobreliais kvepiančio medaus. Žemė dosniai teikia nuodėmės nepaliesto maisto ir kviečia į puotas, nesuteptas krauju ar skerdynėmis. Tik gyvūnai malšina savo alkį mėsa, ir tai ne visi: arkliai, galvijai ir avys minta žole”.

14199333_647830542051784_7024497475029549678_nTiršta moliūgų sriuba su keptomis lazdelėmis.
Sudėtis: moliūgai, bulvės, sviestas, lauro lapai, kalendra, asafetida, kurkuma, vanduo, druska, pipirai.
Lazdelių sudėtis: kvietiniai miltai, sviestas, sezamo sėklos, druska, kepimo milteliai.
Asafetidos poveikis organizmui – gerina virškinimą, tonizuoja, neleidžia žarnyne kauptis dujoms, lengvina atsikosėjimą, neleidžia organizme kauptis gleivėms, veikia antiseptiškai, raminančiai, atpalaiduoja, jaunina organizmą.
,,Tegu maistas tampa jūsų vaistu, kitu atveju vaistai taps jūsų maistu”. Hipokratas.

 

 

14249763_650867085081463_3267519141051120154_oŠiandien du pyragai, iš tų pačių ingredientų.Obuolių pyragas ir bananų pyragas. Sudėtis: manų kruopos, miltai, rudas cukrus, sviestas, obuoliai, bananai, cinamonas, kepimo milteliai, ciberžolė.
Cinamonas  – turi vitaminų C, B1, B2, PP, A, mikroelementų: kalio, geležies, fosforo, magnio, cinko.
Ciberžolė – gausu C, E, B1, B2, B3 vitaminų, mikroelementų (kalcio, geležies, fosforo bei jodo), eterinio aliejaus, kurkumino, krakmolo, dervių bei riebiųjų aliejų.
Ganešos namuose, vaikučiams ruošiamas maistas susikaupus, švaria širdimi ir mintimis!

 

 

 

14379921_656892004478971_3693982531027731457_oGardus, skanus iš mūsų mitybos raciono patiekalas.
Sūris su keptais pomidorais ir virtais ryžiais.
Sudėtis: panyro sūris, pomidorai, kmynai, kurkuma, druska, pipirai, grietinė, petražolės.
Kmynuose yra riebalų, baltymų, raugintų medžiagų, sakų, druskų, praturtinti kalciu, geležimi, fosforu, natriu, vitaminu C. Mūsų mityba paremta švariu, neprievartiniu, dorybingu maistu, suteikiančiu optimizmo ir laimės pojūčius!
Dorybės maistas – vaisiai, daržovės, javai, ankštiniai augalai, riešutai, pienas, sviestas ir kt. Toks maistas užtikrina ilgaamžiškumą, suteikia psichinės ir fizinės energijos, iš jo plaukia gyvenimo džiaugsmas, ramybė, užuojauta, lygybė, apsaugo nuo žiaurumo, saugo kūną, širdį ir mintis nuo pikto.

 

13055700_584701388364700_2410088691283722820_oSaldi grikių košė. Sudėtis: bananai, razinos, cinamono lazdelė, kardamonas, ciberžolė, žvaigždinis anyžius, lauro lapai, sviestas.
Virtų bulvių blyneliai. Sudėtis: virtos bulvės, sviestas, imbieras, kmynai, juodųjų garstyčių sėklos, kurkuma, kalendra.
Burokėlių kroketai. Sudėtis: burokėliai, miltai, garam masala, kalendra, pipirai, kurkuma, druska, kepimo milteliai.
Daržovių ir sūrio troškinys. Sudėtis: cinamono lazdelė, gvazdikėliai, kardamono sėklos, lauro lapai, bulvės, žirneliai, kurkuma, pomidorai, imbieras, muskatas, rudas cukrus, grietinė. Kubeliais supjaustytas ir pakepintas panyras.

 

 

14344347_656836977817807_6215984714236244236_n

Skaldytų žirnių kotletukai. Sudėtis: jogurtas, skaldyti geltoni žirniai, petražolės, imbieras, kalendra, kmynai, cinamonas, pipirai, kurkuma, raudonieji pipirai, asafetida, druska, šiltas vanduo.
Daržovės su žirniais. Sudėtis: cukinija, pomidorai, bulvės, žirniai, kmynai, imbieras, kalendra, kurkuma, pipirai, druska.
Mes siekiame, kad vaikučiai, Ganešos namuose, valgytų maistą teigiamai nusiteikę, nes tai išsaugoja gerą energiją, todėl labai svarbu valgyti taikoje ir ramybėje.

 

 

 

 

13813664_629967557171416_7506942988972589742_nVakarienė paruošta. Žirnių blyneliai su cukinijom. Prieskoniai: asafetida, kmynai, druska, pipirai, kurkuma.
Maistas gamintas su meile, kuris teikia džiaugsmą.

 

 

13652939_621006608067511_2189397545679661853_oKvietinės kruopos su daržovėmis.
Sudėtis: kvietinės kruopos, petražolės, šviežiai spaustos citrinos sultys, asafetida, juodieji pipirai, agurkai, pomidorai, alyvuogių aliejus, salotų lapai.
Kvietines kruopas būtina išplauti, sudėti į nedidelės talpos puodą, užpilti verdančiu vandeniu, kad gerai apsemtų ir užvirinti. Pavirti 3-5 min. Kruopas sukrėsti į sietą ir gerai, perplauti po šaltu tekančiu vandeniu, siekiant nuplauti kruopų glitumą.
Šis patiekalas yra be galo sveikas ir sotus. Kviečiai turtingi baltymais, kalciu, fosforu, geležimi, natriu, vitaminais B3, B1, B2, citrinos – vitaminu C, petražolės – vitaminais C, E, A. Stiprina imunitetą!
Blyneliai su kalendra.
Sudėtis: išsijoti rupūs kvietiniai miltai, kalendra, pipirai, druska, drungnas vanduo. Apkabiname, apgobiame didžiu ramumu ir linkime gyvybinės energijos.

13580538_617893755045463_7598795348613049312_oSudėtis: virti žirniai, virtos bulvės, žirnių miltai, kmynai, pipirai, druska, imbieras, asafetida, kurkuma, kepimo milteliai.
Salotos: morkos + kalafioras + pomidorai. Pagardinti: druska, pipirais, kuminu + šiek tiek citrinos sulčių.
Fizinė jėga ir gerovė: ,,Maistas, kurį sudaro grūdinės kultūros, pienas, pieno produktai, šviežios daržovės turi ne tik organizmui reikalingų visų būtinų baltymų, bet ir visko, ko reikia, kad organizmas būtų sveikas, stiprus, kad žmogus jaustųsi gerai”.
-Seras Robert Mc Carrison.

 

 

 

13063027_584800331688139_136020988133039328_oKepti ryžiai su špinatais. Sudėtis: ryžiai, špinatai, panyras, pomidorai, druska, pipirai, kalendra, kmynai, kurkuma, asafetida, rudas cukrus, garam masala.
Sveikatą, taip pat kaip laisvę ir taiką, turime tol, kol dedame pastangas ją išsaugoti, o tai priklauso vien tik nuo mūsų pačių.
Geriausia mityba: 60 proc. žalių daržovių, 20 proc. baltymų, apie 7 proc. natūralaus krakmolo, apie 7 proc.natūralaus cukraus ir apie 7 proc. riebalų.
Baltymai gali būti gaunami iš sūrio, varškės arba riešutų, įvairių sėklų ar daigintų grūdų.
Natūralus krakmolas gaunamas iš grynų grūdų duonos, nešlifuotų ryžių, lęšių ir visų rūšių pupelių.
Natūralus cukrus gaunamas iš saulėje džiovintų vaisių: datulių, figų, razinų, medaus ir klevų sulos.
Riebalai – tai nevalyti aliejai: saulėgrąžų, sojos, alyvuogių, riešutų ir kiti.
Natūralus krakmolas, cukrus ir riebalai – labai koncentruotas maistas, todėl juos reikia valgyti nedideliais kiekiais.

13443157_611542725680566_3885702931226291405_oPusrytėlį valgėm mes – ryžių pyragas su uogomis!
Sudėtis: ryžiai, vanduo, spanguolės (gali būti ir kitos uogos) obuoliai, razinos, cinamonas…
Mes renkamės augalinę mitybą, mums nereikia skaičiuoti iš kiekvieno suvalgomo kąsnio gaunamų medžiagų. Gamta jau pasvėrė, apskaičiavo ir supakavo jas į vaisius, uogas, daržoves, ir žalumynus ir netgi paruošė mums atsarginį planą – tai įvairūs grūdai, ankštiniai augalai, šakniavaisiai, riešutai ir sėklos.
Linkime, daug džiaugsmo, atjautos ir saugokim mažesnius už save!

 

 

 

13934988_637256683109170_3268152891244323171_nPakepintų lęšių sriuba su pomidorais ir cukinija.
Sudėtis: lęšiai, pomidorai, cukinija, vanduo, lauro lapai, sviestas, druska, garstyčių sėklos, kmynai, pipirai, tarkuotas imbieras, asafetida, kurkuma, citrinos sultys (2 šaukštai). Lęšiai itin turtingi baltymais. Lęšiuose gausu ląstelienos, mineralinių medžiagų. Juose gausu vitamino B1. Lęšiai taip pat yra puikus augalinis geležies šaltinis.
Prieš verdant, lęšius reikia nuplauti šaltu vandeniu, geriausia kiaurasamtyje.